
W piątek, 25 maja w Nadarzynie miały miejsce Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro Show 2018 oraz Targi Żywności Warsaw Food Expo 2018, w których kolejny raz uczestniczyli uczniowie technikum technologii żywności naszej szkoły wraz z opiekunami: M. Partyką, E. Kierzkowską, E. Słowińską.
Targi dedykowane są przede wszystkim dla branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. Ideą targów jest między innymi przedstawienie różnorodnej oferty produktów, nowych rozwiązań technicznych i technologicznych w przemyśle spożywczym czy w gastronomii.
Program targów był bardzo bogaty, obfitował w wiele ciekawych wydarzeń np. „Zdrowo jemy zdrowo rośniemy” – programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży, „ABC zdrowego żywienia” – warsztaty dla uczniów, „Najnowsze trendy w produkcji żywności – szanse na ekspansję rynkową – debata z udziałem organizacji branżowych, producentów żywności oraz sieci Biedronka.
Podczas zwiedzania stoisk uczniowie degustowali pyszne soki, lemoniady, lody, ciastka oraz wyroby i potrawy regionalne z Polski i ze świata.
Celem wycieczki było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych młodzieży i dodatkowo integracja uczniów na kierunku technik technologii żywności. Myślę, że oba cele zostały osiągnięte. Dodam, że dobry nastrój nas nie opuszczał i wszyscy będziemy mile wspominać wspólnie spędzony czas. Wyjazd okazał się ciekawym doświadczeniem i z niecierpliwością czekamy na kolejną branżową wycieczkę!
Marta Partyka