STRONA GŁÓWNA

SZKOŁA

DLA UCZNIÓW

DLA KANDYDATÓW

DLA RODZICÓW

KONTAKT

AKTUALNOŚCI: SMAKI CHLEBOWEJ CHATY

Przeżyliśmy cudowną podróż w czasy naszych przodków podczas wizyty w Chlebowej Chacie w Górkach Małych u podnóża Beskidu Śląskiego. To tutaj kultywuje się tradycyjny wypiek chleba, produkcję miodu i masła. Dobrez było przypomnieć sobie podstawowe zboża i ich zastosowanie. Posiedzieć w maszynach wykorzystywanych dawniej przy uprawie i obróbce ziarna. Wymłócić zboże cepem, ziarno zmielić na żarnach, a mąkę przesiać przez sito, by własnoręcznie wyrobić ciasto w dzieży, uformować z niego placki, wsadzić je do pieca chlebowego i patrzeć, jak w mgnieniu oka wyrastają z niego podpłomyki. Okazuje się, że nic tak nie smakuje jak ciepły podpłomyk posmarowany miodem, bądź smalcem z ziołami czy też prawdziwym masłem z kawą zbożową z mlekiem. Te kilka godzin, które spędziliśmy w Chlebowej Chacie to czas niezapomniany, nie tylko przybliżono nam smaki naszych przodków, ale także przyjrzeliśmy się z bliska sprzętom domowym, wyposażeniu różnych izb. Aż chciało się tam zostać dłużej, a cywilizację zostawić daleko za drzwiami.

Katarzyna Wójcik