Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Technikum (5-letnie)

Technik ekonomista

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski.

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: podstawy ekonomii, statystyka, podstawy prawa, kadry i płace, obsługa programów: kadrowo-płacowych, finansowo-księgowych, magazynowych.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

140 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 140 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  1. EKA04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej - koniec II semestru klasy trzeciej.
  2. EKA05. Prowadzenie spraw kadrowo - płacowych i gospodarki finansowej jednostki organizacyjnej - koniec I semestru klasy piątej.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy oraz instytucji państwowych na wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • biznes międzynarodowy,
  • ekonomia,
  • gospodarka i administracja publiczna,
  • międzynarodowe stosunki gospodarcze,
  • prawo i administracja,
  • przedsiębiorczość,
  • zarządzanie w biznesie,
  • zarządzanie i administracja.

 

 

Technik logistyk

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: geografia

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: działalność gospodarcza, logistyka w procesach magazynowych i transportowych, obsługa programów magazynowo – transportowych: WMS, ERP oraz innych z branży TSL.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

120 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 160 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • SPL01. Obsługa magazynów – koniec II semestru 3 klasy (2 egzaminy: teoria i zadania)
  • SPL04. Organizacja transportu – koniec I semestru 5 klasy (2 egzaminy: teoria i zadania)

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy oraz instytucji państwowych na wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • ekonomia i biznes,
  • ekologia w zakresie gospodarowania odpadami,
  • logistyka/spedycja międzynarodowa,
  • prawo i administracja,
  • transport,
  • techniki informacyjne i informatyczne w procesach logistycznych,
  • zarządzanie produkcją,
  • zarządzanie w biznesie.

 

 

Technik mechatronik

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: matematyka

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: podstawy elektrotechniki i elektroniki, pneumatyka i hydraulika, podstawy działalności gospodarczej, rysunek techniczny, technologie i konstrukcje maszyn, projektowanie i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych, pracownia mikroprocesorów i robotyki.

 

Szkoła posiada odpowiednią bazę dydaktyczną:  zestawy szkoleniowe pneumatyki i elektropneumatyki (Festo, Siemens), pracownię mechatroniki, pracownię  projektową (Solid Edge), urządzenia do druku 3D  (technologia FDM).

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

120 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 160 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • ELM03. Montaż, uruchamianie i konserwacja urządzeń i systemów mechatronicznych – koniec II semestru 4 klasy.
  • ELM06. Eksploatacja i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych – koniec I semestru 5 klasy.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy na pokazy i wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • mechanika,
  • mechatronika,
  • automatyka i robotyka,
  • grafika komputerowa.

 

 

Technik technologii żywności

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: technika i technologie w produkcji cukierniczej oraz przetwórstwa spożywczego, nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, podstawy analizy żywności.

 

Szkoła posiada odpowiednią bazę dydaktyczną m.in: nowoczesną pracownię produkcji wyrobów spożywczych oraz laboratorium.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

140 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 140 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • SPC01. Produkcja wyrobów cukierniczych - koniec II semestru klasy trzeciej.
  • SPC07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych - koniec I semestru klasy piątej.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy na pokazy i wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • technologia żywności i żywienia,
  • dietetyka,
  • chemia żywności,
  • bezpieczeństwo żywności.

 

Data dodania: 2021-06-28 09:59:13
Data edycji: 2023-04-17 10:37:21
Ilość wyświetleń: 18323

Coś się dzieje, ktoś się trudzi,
w Wańkowiczu się nie nudzi

Motto naszej szkoły

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej