Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Technikum (5-letnie)

Technik ekonomista

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski.

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: podstawy ekonomii, statystyka, podstawy prawa, kadry i płace, obsługa programów: kadrowo-płacowych, finansowo-księgowych, magazynowych.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

140 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 140 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  1. EKA04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej - koniec II semestru klasy trzeciej.
  2. EKA05. Prowadzenie spraw kadrowo - płacowych i gospodarki finansowej jednostki organizacyjnej - koniec I semestru klasy piątej.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy oraz instytucji państwowych na wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • biznes międzynarodowy,
  • ekonomia,
  • gospodarka i administracja publiczna,
  • międzynarodowe stosunki gospodarcze,
  • prawo i administracja,
  • przedsiębiorczość,
  • zarządzanie w biznesie,
  • zarządzanie i administracja.

 

 

Technik logistyk

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: geografia

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: działalność gospodarcza, logistyka w procesach magazynowych i transportowych, obsługa programów magazynowo – transportowych: WMS, ERP oraz innych z branży TSL.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

120 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 160 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • SPL01. Obsługa magazynów – koniec II semestru 3 klasy (2 egzaminy: teoria i zadania)
  • SPL04. Organizacja transportu – koniec I semestru 5 klasy (2 egzaminy: teoria i zadania)

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy oraz instytucji państwowych na wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • ekonomia i biznes,
  • ekologia w zakresie gospodarowania odpadami,
  • logistyka/spedycja międzynarodowa,
  • prawo i administracja,
  • transport,
  • techniki informacyjne i informatyczne w procesach logistycznych,
  • zarządzanie produkcją,
  • zarządzanie w biznesie.

 

 

Technik mechatronik

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: matematyka

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: podstawy elektrotechniki i elektroniki, pneumatyka i hydraulika, podstawy działalności gospodarczej, rysunek techniczny, technologie i konstrukcje maszyn, projektowanie i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych, pracownia mikroprocesorów i robotyki.

 

Szkoła posiada odpowiednią bazę dydaktyczną:  zestawy szkoleniowe pneumatyki i elektropneumatyki (Festo, Siemens), pracownię mechatroniki, pracownię  projektową (Solid Edge), urządzenia do druku 3D  (technologia FDM).

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

120 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 160 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • ELM03. Montaż, uruchamianie i konserwacja urządzeń i systemów mechatronicznych – koniec II semestru 4 klasy.
  • ELM06. Eksploatacja i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych – koniec I semestru 5 klasy.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy na pokazy i wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • mechanika,
  • mechatronika,
  • automatyka i robotyka,
  • grafika komputerowa.

 

 

Technik technologii żywności

Języki obce: j. angielski; do wyboru: j. niemiecki, j. rosyjski.

Przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia

Przedmioty zawodowe (w kształceniu teoretycznym i praktycznym) – m.in.: technika i technologie w produkcji cukierniczej oraz przetwórstwa spożywczego, nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, podstawy analizy żywności.

 

Szkoła posiada odpowiednią bazę dydaktyczną m.in: nowoczesną pracownię produkcji wyrobów spożywczych oraz laboratorium.

 

Obowiązkowe praktyki zawodowe:

140 godz. (4 tyg.) w klasie trzeciej, 140 godz. (4 tyg.) w klasie czwartej.

Praktyki zawodowe organizuje szkoła w firmach partnerskich z branży zgodnej z kierunkiem nauczania.

 

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • SPC01. Produkcja wyrobów cukierniczych - koniec II semestru klasy trzeciej.
  • SPC07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych - koniec I semestru klasy piątej.

 

Kierunek:

  • organizuje wycieczki zawodowoznawcze do zakładów pracy na pokazy i wykłady branżowe,
  • daje możliwość udziału w olimpiadach i konkursach organizowanych przez uczelnie wyższe,
  • daje możliwość udziału w kursach i szkoleniach organizowanych na terenie szkoły (projekty unijne) z uzyskaniem dodatkowych uprawnień i kwalifikacji w zawodzie.

 

Profil przygotowuje do podjęcia studiów, m.in. na kierunkach:

  • technologia żywności i żywienia,
  • dietetyka,
  • chemia żywności,
  • bezpieczeństwo żywności.

 

Data dodania: 2021-06-28 09:59:13
Data edycji: 2023-04-17 10:37:21
Ilość wyświetleń: 15137

Coś się dzieje, ktoś się trudzi,
w Wańkowiczu się nie nudzi

Motto naszej szkoły

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej